KAPITALIZMUS RULEZ

HTML

automatice

Földünknek istenei vének/ Hangodon szól a mindenség siráma/ S hármasával újfajta lények/ Jönnek világra

Friss topikok

  • Cseroki: Már azt hittem, sosem olvasok tőled. Ha ott jártál - s hogy ott voltál-e, nem tudom - akár összefu... (2015.09.03. 17:42) 2 etűd
  • Cseroki: @corpusz hiszti: Csaknem végtelen mesét... Belekezdtem a Trónok Harcába (George R.R. Martin), sze... (2014.01.26. 13:30) Otromba fickók IV.
  • ipartelep: @corpusz hiszti: Szerintem a "különböző szövegekhez való hozzáállás kérdése" nem csak "ízlés és ha... (2013.10.01. 11:37) majom-mellhártya
  • ipartelep: @Pimander: Én is végigolvastam az összeset. Miért? Nem mazochizmusból, hanem éppen ellenkezőleg: É... (2013.09.18. 10:58) az IQ trónfosztása
  • deletedblog: "alattomos örvény. Azt a nézetkülönbséget" ebben a szövegrészben pedig, barátom, a pontban(.), mi... (2013.05.29. 16:51) testvérek

Linkblog

szabadítsátok fel pharmakost!

2008.02.29. 09:51 corpusz hiszti

"Istennek meg kellett tisztítania az Édenkertet, melyet az ember azáltal szenyezett be, hogy tiltott anyagot fogyasztott."

/Szasz/

 

Vajon az az érvelés, vagy inkább szimpatizáló szöveg, mely valamely nem elfogadott, deviáns magatartásforma mellett szól, az is kiteszi magát ezen devianciát sújtó megvetésnek esetleg haragnak? Nem kell válaszolni. Amúgy is helyesbítek. A most következő duma nem is valami mellett szól, inkább egyfajta értetlenségét fejezné ki a nagy többség által manapság elfogadott drogpolitika irányába. Hiszem, hogy van olyan vállalható alapállás, ahonnan nem érzünk ingert arra, hogy jogilag szabályozzuk mások drog/gyógyszer-fogyasztási szokásait, kultúráját; hogy beleszóljunk abba, ki milyen kémiai anyagokat óhajt használni. Senkinek nincs joga ahhoz, hogy meghatározza, mások milyen anyagokat használhatnak, fogyaszthatnak illetve tarthatnak üdvözítőnek a saját életük alakításában. Továbbá senkinek nincs joga elítélni másokat csupán azért, mert termesztenek, előállítanak és terjesztenek drogokat, melyekre igény és kereslet van. Nincs joga elítélni őket azért mert bizonyos anyagokhoz nem az őáltala megszokott és meghatározni kívánt viselkedési formák szerint viszonyul. Az a beállítódás, vagy a drogokhoz való viszonyulási mód, amit itten vázolnék, nem egyszerűen a drogokkal kapcsolatos mindenfajta tevékenység teljeskörű legalizációját tartaná kívánatosnak (amellett, hogy ezt a kifejezést nem is tartom túlzottan szerencsésnek), hanem egyenesen értetlenséggel szemléli mindazokat a törekvéseket, melyek felügyelni kívánnának bármiféle drogokkal kapcsolatos ún. "visszaéléseket". Magyarán elutasít mindenféle kontrollt(az orvosit is!) a vegyi anyagokkal való tevékenységek kapcsán. Ugyanis nem fogadom el azt az álláspontot, mely feltételez egy eredendő és normálisnak kikiáltott viszonyt az általunk hozzáférhető anyagokhoz, és ezáltal problémátlanul különbözteti meg a normál használatot a visszaéléstől, a drogabúzustól. Véleményem szerint nem tudunk, nem vagyunk képesek mégcsak visszaélni sem ezekkel az anyagokkal, pontosan azért mert a velük való élést sem lehet normák közé szorítani; illetve ennek megkísérlése is már az utópia kategóriájába tartozik.

 

Az a véleményem, hogy ugyanolyan tipusú okok húzódnak meg a jelenlegi drogokkal kapcsolatos szabályozások, az egyes "veszélyes" (gyógy)szerekhez való hozzájutás nehézkessége az egészségügyben, és harmadrészt a profi sportban lévő manapság divatos dopping-ellenes hadjárat mögött. Első megközelítésben valami olyasmi ez az ok, hogy az a személy, aki önfejűen maga sáfárkodik különböző vegyi anyagokkal, az minimum furcsa, gyanús, megbízhatatlan. Amúgy pedig igaz, hogy a drogokkal illetve gyógyszerekkel kapcsolatos szabályszegések következményei komolyabbak, mégis talán a  dopping-ellenes idiotizmusban lehet legjobban megérteni a mögöttes indokokat. Arról halandzsáznak ugyebár, hogy ezzel próbálják megőrizni a sport tisztaságát. Mintha az valami mocskos dolog lenne, hogy valaki nem elfogadott összetételű és hatású anyagokkal szeretne gyorsabban futni.(Az obligát ellenérvet ezzel kapcsolatban az esélyegyenlőségről értelmetlennek tartom.)  Ilyen és ehhez hasonló álszent szövegekkel sikeresen sűrítik bele a rosszat, a tisztátalant a doppingszerekbe, a "veszélyes" gyógyszerekbe és a drogokba. Ezek ezáltal így üldözendővé, kirekesztendővé, büntetendővé válnak, mint mindenki, aki kapcsolatba kerül velük. Szabaddá válik az út a ragály, a járvány metaforájának használata és a bűnbak rítusának gördülékeny működése felé. (Ha kivetjük magunkból a kábító-szereket, a dealert és a fogyasztót akkor mi talán tisztábbakká válhatunk?:)

 

Itt most tennék egy kis "kitérőt". Pharmakosnak hívták régebben - azt hiszem a görögöknél - a varázslót, a boszorkányt, a méregkeverőt. Ami viszont számomra igazán fontos, mindemellett a pharmakos volt a bűnbak. "A pharmakoszokat általában megölték. Úgy tűnik azonban, nem ez volt a művelet lényegi célja. A halál többnyire egy kiadós korbácsolás másodlagos következménye volt. Mely mindenekelőtt a nemiszerveket vette célba. Miután a  pharmakoszokat elkülönítették a város térségétől, az ütlegeknek a bajt kellett testükből kihajtaniuk vagy előcsalniuk."/Derrida/ Tulajdonképpen a pharmakos testesíti meg a veszélyt, a Városba betörő veszélyt, a kinti, a külső veszélyt. Persze nekünk a Város lakóinak, a törvények betartóinak szükségünk van erre a veszélyre, ugyanis ez adja meg nekünk azt a megnyugtató biztonságot, ami megóv a rossztól. Világos, ugye? Ugyan nem az a helyzet, hogy a rossz nem ütheti föl közöttünk a fejét, hanem, hogy ez a rossz nem kapcsolódik szervesen hozzánk, nem a lényegünk része. Ennélfogva ezt a rosszat kényelmesen belevetíthetjük a bűnbakokba - akik így ennek okaivá és hordozóivá válnak - és így elég őket "megtisztítani", elpusztítani, s mi megint tisztákká válhatunk. Mai kontextusban mindez úgy jelenik meg, hogy az a félelem, ami abból ered, hogy nem vagyunk képesek uralkodni a drogok és doppingszerek világában, hogy nem vagyunk képesek kontrollálni hatásaikat váltja ki a dühödt fegyelmezési és ellenőrzési próbálkozásokat( ld. drog és dopping-ellenes háború). Fel kellene ismernünk végre, hogy nem létezik olyasmi, mint a drog démona. Hogy mindaz a rossz, amit a fogyasztókba és dealer-ekbe vetítünk, az bennünk van, a szerves lényegünkhöz tartozik, véglegesen, átruházhatatlanul, kiűzhetetlenül. Hagyjunk fel végre a pharmakos(bűnbak) rítusának infantilis gyakorlatával.


Szerintem kurva nagy hibát követünk el azzal is, hogy valakit függőnek hívunk. Amellett, hogy a drogok addikciós potenciálja részben igaz, részben nem igaz, részben pedig nem bizonyított, azok a kijelentések, hogy 'a drog rabságában' vagy, hogy 'nem tud ellenállni a kábszernek' azzal az előföltevéssel élnek, hogy létezik a fogyasztónak valamiféle a szituációtól független, lényegileg jó és tiszta személyisége. És hogy ez a virtuális, idealizált, tiszta személyiség megsínyli az éppen aktuális személyiség(ebben a felállásban ő a rossz) káros szokását, mintha szétválaszthatnánk bárkit is attól, ami ő abban a pillanatban, elválasztva a szokásaitól, a vágyaitól és valamilyen anyaghoz való vonzódásától.(Nem tudom belátni, miért kellene akár erkölcsileg akár orvosilag megkülönböztetni azt, hogy valaki nem tud felhagyni valamilyen szokásával, vagy hogy nem akar.) Elvetem azt is, hogy betegségként kezeljük egy drog fogyasztását(arról már nem is beszélve, hogy erkölcsi hibaként), egy szuverén személy döntése csak ne számítson már annak, illetve azért is mert egy ilyen probléma vagy szituáció megítélésekor szóba se szabad kerülnie semmiféle orvosi vagy farmakológiai szempontnak. Pontosan azért érzem irrelevánsnak az ilyen szempontok figyelembevételét, mert elvetem az ember valamilyen orvosilag megalapozott képének vagy ideájának előföltevését. Az ilyen szempontok nagyon fontos tanácsadó és segítő szerepkörének kiterjesztését rendkívül károsnak tartom. Szóval a függő státusz kiosztogatása mögötti blőd képzelgések normalizált vágyakról és szokásokról finoman fogalmazva sem túl indokoltak.


Mindezek mellett és az előzőekből következően mélységesen nem értek egyet olyan törekvésekkel, melyek kiemelnek egy-egy most még illegális drogot (mint pl a marihuánát) és annak a legalizálásáért küzdenek. Félszívű és gyermeteg javaslatoknak tartom, de a súlyosabb kritikám az az, hogy ezek egy nem átgondolt koncepció szerinti, vagy akár teljesen koncepciótlan ambíciók. Ugyanis az egész akció nekem úgy tűnik, mintha gyerekek egy újabb cukorkát szeretnének nyalogatni a már meglévő édességek mellett. De ezzel a törekvésükkel pontosan azt a felosztást igenlik és erősítik meg, amely különbséget tesz legális illetve illegális(értsd: jó ill. rossz) anyagok között. Ha csak nyalakodni szeretnének, akkor ahhoz nem értem mi szükség ilyen társadalom-politikai akcióra. Magát a drogszabályozás létjogosultságát és alapkoncepcióját nem kérdőjelezik meg, csak követelőző gyermekek módjára egy újfajta édességet szeretnének.(Az édesség ebben a metaforában mint legális drog szerepel.) Továbbá azt gondolom, hogy ezek az időnként fellángoló mozgalmak nem csak hatástalanok, hanem egyenesen károsak a mindenféle anyagok külső kontroll nélküli használatának ügyében. Ugyanis erősítheti azt a képet, mely szerint a mindenféle anyagokat fogyasztók, tehát (potenciálisan) mindenki gyerekként kezelendő. Illetve elveszi az élét annak az általam jogosnak tartott értetlenségnek, mely nem képes belátni az anyagokkal való foglalkozások közötti legális-illegális megkülönböztetést.

 
Természetesen szó sincs arról, hogy bármiféle drog fogyasztását pártolnám, propagálnám. Nem ugyanazt jelenti a fogyasztás és árusítás kontroll nélküli folyamatát természetesnek tartani illetve pl Leary példájára magát a fogyasztást üdvözíteni. Ezt fontosnak tartom megjegyezni, mert még ma is erős ez ügyben az "aki nincs velünk az ellenünk" inkvizítori felfogás.

94 komment

Címkék: drog hülyemagyar faszság dopping

KAPITALIZMUS RULEZ

A bejegyzés trackback címe:

https://automatice.blog.hu/api/trackback/id/tr53359116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gravy_t 2008.03.02. 14:53:46

a harmadik bekezdésnél sajnos már nem tudtam tovább olvasni. ennyi erővel amellett is érvelhetnél, hogy a föld lapos, és leesünk, ha a szélére érünk.

Robzon 2008.03.02. 15:20:56

Támogatható az álláspont, hogy "szabaditsuk fel pharmakost", legyen minden drog (ideertve természetesen a gyogyszereket is) szabadon vásárolható (ártámogatás nélkül, persze). Nem vagyunk elvegre gyerekek, ugyebár. Viszont ez ujabb csapást mérhetne a társadalmi szolidaritás rogyadozó épületere: a dohányosok, alkoholisták, kábitószeresek, gyógyszerfüggők (értelmezesem szerint mind drogosok) és elhizottak mellé potenciálisan további szerencsétlenek jönnének és szorulnának ellátásra. Ki tudnánk fizetni? Kétlem, ahogy a TB most áll, wordwide. Persze elképzelhető az is, hogy egy teljeskörű drog liberalizácio például a kábitószerfüggők esetében épp ellenkezöleg hatna, és az ellenörzött forrásból szerzett szerek miatt csökkenenek a rájuk eső közköltségek. Viszont a hibás droghasználatból fakadó károkert, a fogyasztónak kellene felelősséget vállalnia (akárcsak a dohányosnak, kábitószeresnek, elhizottnak, alkoholistának, stb.), mert a társadalmi szolidaritás újabb terheket már biztosan nem bírna el. Húzzunk határokat: vagy az orvosi (társadalmilag elfogadott) protokol szerint élsz a drogokkal (gyogyszer, cigi, alkohol söt zabálás), vagy nem vagy jogosult tb-re. És dögölj meg az utcán, ha nem tudod kifizetni a magánklinikát. Igy lenne igazságos, nem? Azonkívől igazság ide, vagy oda, hosszabbtávon igy lesz csak finanszirozhato, vagy a nyugdijjasok lemészárlásával.
A sporttal kapcsolatban, az eselyegyenlőség már ott sérül, hogy alapvetően különböző körülmények között készülnek fel a sportolok, egy magyar futonak nem adatnak meg azok a lehetőségek mint egy amerikainak. A kérdés pedig már onnantól zavaros, hogy honnantól számit az orvosi támogatás doppingnak. Hiszen évről évre változik ez a határ. A dopping erkölcsi- és sportpszichologiai kérdés is, a doppingoló sportolók edzésmorálja rámehet, a gyógyszerhez kötik a sikerekeiket, önbizalmuk összeomlik, doppingfüggöek lesznek. Érdekes lenne a számodra egy sportesemény, amin nyilvánvalóan csak a különböző doppingműhelyek mérik össze a tudásukat? Mokás lenne ha pl. sprintereknél versenyistállóik lennének a gyógyszergyáraknak, mint az autógyáraknak a F1-ben? Szerintem kontroll nélkül összeomlana a tb, es a sportbiznisz.

fsdaf 2008.03.02. 15:39:33

eléggé szar a stílusod. mesterkélten választékos és teljesen olvashatatlan.

csak kb. a felét olvastam el de már abból látszik, hogy hülyeség amiről írsz.


na nem baj, majd máskor talán jobban sikerül.

Art Mooney 2008.03.02. 15:39:33

lol, ismét egy elvakult drogpárti, jár is az index-címoldal. nemgrat. (a postból sütő szemellenzős ostobasághoz dettó.)

o · http://www.index.hu 2008.03.02. 15:45:29

mindezek mellett és ezekből következően rengeteg kérdést vet fel egy legalizálás.

először is újabb táblát lógatnánk ki a boltokban '18 éven aluliak számára drogot nem árusítunk' felirattal porfogónak.

azok, akik nem tudnak 'józanul'élni a drogokkal, mint ahogyan egyesek az alkohollal sem - lsd. Robzon hozzászólását - azok gyógykezelését a témában kevésbé vagy egyátalán nem érintettek fizetnék meg közvetve.

természetesen új színfoltként jelenne meg a gazdaságban a termelés, előállítás, elosztás (és a rehab) kérdésköre - és mivel rengeteg pénzről van szó, előbb utóbb megjelenne a politikában is...

gitaros 2008.03.02. 15:48:37

Barátom, te egyszerűen hülye vagy.

Netuddki. 2008.03.02. 15:50:57

Csak egy gond van. A drogok több nagyságrenddel veszélyesebbek, mint akár a cigaretta vagy az alkohol.

Engem különösebben nem érdekel más hogyan teszi tönkre magát, de nem szeretném ha a gyerekeim drogosok lennének. Azt se ha az alkoholra és a dohányzásra rászoknának. Ezért ezen a téren igyekszünk példát mutatni előttük.

Azt meg aki terjeszti a drogokat, annak a legszigorúbb büntetést adnám! Uff.

Rékuc · http://fika.blog.hu 2008.03.02. 15:50:57

Dehogyisnincs jogom beleszólni mások fogyasztásába. Amig a fogyasztást az én jogaim megsértésével (lopás, csalás, rablás, fosztogatás, emberölés) finanszirozzák, addig igenis van jogom beleszólni, elitélni, felnégyelni. Ugyanis a drog nem olcsó és a csóró prolinak valamiből pénzelnie kell ezt a szenvedélyét.

dohányos 2008.03.02. 15:58:03

Robzon!

Az addig oké, hogy mi nem kapunk ellátást a TB-től (EÜ, nyugdíj), de akkor fizetnünk se kelljen TB-t és jövedékiadót. Majd csinálunk egy saját TB-t, ahol kevesebb járulékkal (rövidebb élet, rövidebb nyugdíj, rövidebb eü. problémás időskor) mellett kapjuk ua. az ellátást. Aki meg tartósítani szeretné magát, az első 2x30 évet puritánként élni, utána meg

dohányos 2008.03.02. 15:58:57

beszarós magatehetetlen koldusjként még 30-at, az tegye azt.

kisbalas 2008.03.02. 16:02:40

Rékuc, neked fogalmad sincsen arról, hogy miről beszélsz...

Rékuc · http://fika.blog.hu 2008.03.02. 16:07:52

kisbalas :D olyan jól rácáfoltál a mondanivalómra, meg is húzom magam szégyenemben ennyi ésszerű ellenérv láttán :DDDD

mr.lebowski 2008.03.02. 16:09:39

"Csak egy gond van. A drogok több nagyságrenddel veszélyesebbek, mint akár a cigaretta vagy az alkohol."

na ezt a bődületes baromságot honnan szedted?
ja, persze ha minden drogot egy kalap alá veszünk, akkor igen, igazad van. csak az a baj, h a cigi és az alkohol IS drog. és ha összevetjük pl a fűvel e két legális szart, akkor meg lehet nézni, hogy egy egy napi 20 szálas bagós, egy alkesz és egy füves mivé lesz mondjuk 20 év szerezés után....

tudathasadásos vasaló 2008.03.02. 16:20:42

először is ha legközelebb valamit szeretnél mondani inkább rajzold le, mert trehány írást érdekes témában szar végigolvasni.

on: nem értem miért problémáztok. ha jól értem a drog szar, meg káros is fujjj... de azért mégis lehessen már füvezni? eszednél vagy ember?

kacsa 2008.03.02. 16:23:27

Jó hosszú iromány, az biztos. Ezzel csak az a baj, hogy az emberek többsége egy idő után megunja az olvasását.
Nem biztos, hogy az, aki hozzájuthat legális/illegális drogokhoz, az minden tekintetben "felnőtt" (lehet, hogy fizikailag az, de nem képes felelősségteljes döntéseket hozni).
Úgy érzem, hogy egy kicsit sarkítottad a dolgot: a legális/illegális szerekhez nem hiszem, hogy mindenki úgy viszonyul, hogy jó/rossz. Aki látott már saját hányásában fetrengő részeget, idült alkoholistát, gyerek kedvéért is leszokni képtelen láncdohányost... az nem feltétlen fogja helyeselni a dolgot attól mert legális.
Ezért most lehet, hogy neki fogsz esni a torkomnak: Normális esetben van egy pontosan szabályozott, bonyolult rendszer (az emberi test) ami képes magának egy csomó vegyületet szintetizálni, de ezeket általában le is tudja bontani. Ezekhez hasonló növényi vegyületeknél viszont nem minden esetben képes erre (vagy nem ekkora mértékben). Személy szerint nem tartom helyes dolognak, ha az ember mindenféle anyaggal elővigyázatlanul "belekavar", amivel esetleg felboríthatja a rendszer egyensúlyát. (Kóros esetben ugyebár gyógyszernek nevezett mindenfélével "belekavarunk" a dologba (az orvosok, gyógyszerészek és más szakemberek általában jobban értenek hozzá, hogy mire, mi jó), de én most egy egészséges szervezetről beszéltem.)

kacsa 2008.03.02. 16:26:56

Bocs, kissé hosszú és kaotikus lett az előző hozzászólásom (legalább hű vagyok magamhoz:))

guga 2008.03.02. 16:41:15

A faszom fogja végigolvasni bazmeg, már azért is kártérítés járna, hogy belekezdtem.
Mi van az indexel, hogy minden hülye posztot válogatás nélkül kilőnek a címoldalra?

Megvan, az index.hu és az index.ro munkatársai domaint cseréltek és fingjuk nincs róla mi megy ki a kezük alól pehhheheee :D

Na menjetek a picsába.

HZ 2008.03.02. 16:41:50

1)
Teljesen természetes, hogy egy ország vezetése (mindegy, milyen oldali) egészséges állampolgárokat szeretne. Ugyanis az egészséges állampolgár képes dolgozni, ezáltal adózni, valamint egészséges gyermeket nevelni. Ha valaki mégis megbetegszik, azt a közös TB-ből (reméljük továbbra is közös marad) meggyógyítja az állam. Ha valakit nem lehet meggyógyítani (egész életében segítségre szorul) azt szintén közös pénzből segíti az állam.

De azt ne várjuk már el, hogy az állam elnézze, amint a drogosok szabad akaratukból leamortizálják magukat. Aztán mivel munkaképtelenek lesznek teszem azt a herointól, majd egész hónapban várják a segélyt, amit szintén drogra költenek. Igenis az állam teljes joggal szabja meg, hogy mit lehet és mit nem, ha ebben az országban akarsz élni. A szolgáltatások azok kellenének mi? Egészségügy, autópálya, segély, oktatás, demokrácia, fogyasztóvédelem, stb az kell igaz?! Drogozni azért nem lehet, mert rengetegbe kerül az országnak, és bűnözéshez vezet. Akinek nem tetszik ez a rendszer, az elköltözhet egy afrikai törzsbe.

2)
Aki drogot árul, annak meg levágnám a f***át. Ha gyereknek árulja, előbb jól megkínoznám, aztán vágnám le a f***át. Nem elég, hogy magát zülleszti, még terjeszti is a nyomort. Ismer valaki olyan embert, aki drogozik és közben sikeres az élet valamely területén? Ismer valaki olyat, aki drogozik, és ezzel hasznára van a társadalomnak? Nehogy már ekkora legyen a liberalizmus! Ennyi erővel holnaptól a biztonsági öv sem kötelező, meg a munkavédelmi sisak. Balfasz.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.03.02. 16:46:37

A drogok illegalitásának eltörlésével (hívhatjuk teljes körű

legalizációnak is, habár tudom nem pont erről szól) megszünhetne a Rékus

által felhozott "(lopás, csalás, rablás, fosztogatás, emberölés)" hiszen,

ha legális, állímilag finanszírozott/terjesztett/gyártott, akkor nem

valószínűleg nem olyan drága, hogy a fogyasztáshoz bűnöző életmódra lenne

szükség. Na, de nézzük ezt kicsit részletesebben. (Oké, valójában totálisan felszinesen, mert elégtelen a hely a teljes kifejtésre)

Más részről viszont sok marhaság van az írásban. Teszemazt például hogyan

védenénk meg a gyermekeket a drogok káros következményeitől? Tudjuk jól,

hogy sem a prevenció (értem ez alatt a káros következmények súlykolását)

nem éri el a megfelelő hatást, lásd cigaretta, vagy alkohol, illetve

tudjuk azt is, hogy a "Csak 18-on felül" tábla szart sem ér, a kereskedők,

főleg ilyen keresett árucikkekkel kapcsolatban nagyon hajlamosak a

törvény/szabályozás áthágására. Persze ilyen "teljeskörű legalizáció"

esetében lehetne erősíteni a prevención és az ellenőrzésen (18-as tábla

betartatása), de ez már azért folyamatban van egy ideje - nézzük csak meg

milyen preventív tevékenység folyt a 60,70,80-as években és hogy ezek

mennyire felerősödtek hazánkban kb. a 90-es évek kezdetétől, amikoris már

látható problémává váltak a droggal (légyen az bár legális, vagy

illegális) kapcsolatos dolgok.
Ajánlom a bejegyzés szerzőjének, ha még nem tette vonla meg (számomra úgy

fest, hogy nem tette), hogy olvasson Andorkát és más szociológiai

megnyílvánulásokat a témában, illetve szociálpsichológiai tanulmányokat,

könyveket, teszemazt Elliot Aronzon-tól. Látni fogja, hogy a téma jóval

összetettebb annál, sem hogy egy egyszerűnek hangzó "teljeskörű

felszabadítással" átvágható lenne a gordiuszi csomó.

Jól hangzik a személy szabadságának teljeskörű rehabilitációja és komoly

kiterjesztése, viszont az ezzel járó társadalmi problémákat (tudom most is

léteznek, nem az illegálissá tétel fogja megakadályozni a létezésüket)

egyáltalán nem kezelné, sőt szinte biztosan súlyosbítaná. Nem azért kell

tehát a kontroll (mind amellett, hogy egyértelmű, hogy rengeteg

állszentség van a témában), mert valaki valahol (spec. a legújabb korban

NY.-ban egy konferencián) kitalálta, hogy kell, hanem mert jelenleg nincs

jobb megoldás. A drogok (igen mindegyik fajtája) és azok használata inkább

társadalmi jelenség és amíg ez a modern kori társadalom nem változik meg

(nem fog, szvsz maximum rosszabb irányba), addig a drogokkal kapcsolatos

jelenségek sem fognak.

Egyszerűen szólva nem lenne kiút a teljeskörű szabadság sem, maximum annak

érzetét kelthetné. Ugyanúgy megmaradnának az erkölcsi gátak illetve új problémák merülnének fel. Például szabad droghasználat esetén hogyan bíznál meg a totálisan ópiátfüggő sebészorvosban, buszsofőrben, pilótában? Igen, most is vannak ilyenek, de amíg van szabályozás, addig ezek kizárhatóak a munkájukból, de ha nincs már korlát? Vagy akkor mégis kéne valami korlátozás, hogy azért ne bespeedezve szeleteljen embereket a doki? Esetleg gondolja a cikkíró, hogy akkor lenne önszabályozás? Bevált valaha, valamilyen témában, ami komoly társadalmi, valamint egészségügyi érintettséget élvez, az önszabályozás? Szerintem egyáltalán nem működne a dolog.

Legyen teljes a személy szabadásga és akkor ez kb az anarchia vagy a legeslegősibb (nem, még az sem) emberinek nevezett civilizáció (közösség, vagy indivídumok halmaza?) lenne. Nem, ezt a cilvilizációnak nevezett borzalom jelenlegi fokán nem tehetjük, nem tudjuk megtenni. Marha jól hangzik, de színtiszta utópia. Nagyon sokat kéne még ahoz változnunk, ha egyáltalán képesek vagyunk rá, hogy szabályozás nélkül, vagy önszabályozással létezhessen az emberiség.

Az egészségügyi részét a golognak még csak felületesen karcolgattam, az is megérne egy teljesen külön misét, ha van rá igény esetleg kifejtem a véleményemet abban a témában is.

Kicsit gondoljon, gondolj már bele a dologokba mielőtt ilyen marhaságokat írsz.

S.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.03.02. 16:48:12

Bocsi, valamiért szétesett az eleje a kopipészt közben. Ja tudom már fakkin ricstext! :(

guga 2008.03.02. 16:51:51

HZ! Neked is csak véleményed van, ami nem jelent megoldást a problémára.

A törvények szigorítása nem egyenes arányban nő a drog népszerűségével.

Mondanám egyébként a frankót. Ingyenessé tenném az összes drogot meg kannás bort.
Rövid idő leforgása alatt kipusztítaná magát a selejt és új tárgyalási alap képződne.
A társadalomban kevesebb lenne a drogra, alkoholra hajlamos.

Én egyébként még azt is pofánverném, aki dohányzik.
Ennyi.
Tudom jogok, jogok.
Akkor a könnyű drogokat is engedélyezni kell oszt szia.

Aki dohányzik, ugyanúgy gyengíti a társadalmat a mutatványával és a befizetett adójából többszörösét kell ráfordítani, hogy ne köpje ki a kurva tüdejét.

Utópia.

Ez egy beteg társadalom és drogba, alkoholba menekül.

Egyedül Gyurcsány Ferenc tehet róla, az a rohadt mocsadék :)
Monnyon le és nem lesz annyi frusztrált ember.
Tiszta ideg vagyok már, megyek lenyomok egy kis borotválkozás utáni arcszeszt, nincs itthon más.

Rékuc · http://fika.blog.hu 2008.03.02. 16:53:12

Skulo
nem hülyeség, amit mondasz, de gondolj bele, hogy amióta van civilizáció és tudatmódositó szerek (alkohol, tubák, drogok), azóta mindig, minden kultúrában volt valamiféle szabályozás: a gombát csak a sámán használhatta, alkoholizálni nagy ünnepségeken lehetett, miközben a 'hétköznapi' életben természetes és ma is ismeretes módon jelen volt a sör, bor.
(Zárójelben: a 17. században sok európai országban rendkivül károsnak tartották a kávét, és néhány évtizeden át be is tiltották néhány helyen.)
Szóval az önszabályozás sajnos nem megoldott, évezredek óta törvények segitségével tartatják be a mérsékletességet.

Büdösgyökér 2008.03.02. 16:54:21

Rékuc, te szimplán hülye vagy. Ébredj fel: ha valaki kitalálja, hogy füvet termeszt, megteszi. Nem kerül sokba. Megtermeli azt, ami neki elég és eladja, ami fölösleges. Nem ölt érte, nem küldött kurvákat érte az utcára, stb... Aki megveszi, szintén nem ölt, nem kurvázott, stb. (Idióta, tipikus járatlanság a témában, hülye sztereotípia). A sittrevágás ezügyben évi 8 milliárd forint, a megelőzés és utókezelés 2 milliárd. Mire költenek többet a pénzedből?! Ha nem látod a kettő közötti üvöltő differenciát, akkor maradi vagy és abszolút járatlan a témában. Nem kell ahhoz függőnek lenni, hogy ismerd a rendszer bénaságát, de csak úgy beírogatni, hogy nincs alapvető ismereted, csak szegénységi bizonyítvány. Ha neked nem mindegy, hogy mire költi az állam az adóforintjaidt, akkor mégegyszer emlékeztetőnek: 8 milliárd a törvény betarttatására és 2 milliárd a segítségre. Ha az arány megfordulna, akkor sem lenne akkora probléma, mint mondjuk az, hogy akár a TE rokonodat is lesittelik a TE adóforintjaidból pusztán csak azért, mert nem akar a jelenlegi (egyáltalán nem biztos, hogy érett, modern) társadalmi normák szerint élni.
Ajánlom magamat. Peace!
Egy függő...

Az értelmesebbekhez fordulva:
Amennyiben az alkohol drog és a cigaretta is az (demég mennyire!!) és a kávé is, abban az esetben meg kell vizsgálni, hogy ezeknek a szereknek milyen a társadalmi, törvényi és politikai hatása és megítélése. Ezek a szerek csak azért legálisak, mert kultúráltan lehet fogysztani őket. Blablabla. Ez hülyeség. Nem lehet őket kultúráltan fogyasztani. Valakit zavar. És káros is. Azonban a szabályozás lehetőséget ad nekem, hogy használom-e vagy sem. Maradjunk a fűnél. A cannabis és származékainak fogyasztása semmivel sem veszélyesebb, mint az alkohol vagy a cigaretta esetében. Akkor nem értem, hogy miért kell tiltani, sőt, aki mégis kipróbálja, az bűnt követ el. Ki a picsa dönti el, hogy egy veszélyes szerhez nyúlhatok (pl. dohány) és egy kevésbé veszélyeshez(pl. marihuána) pedig tilos?
Miért nem tesz különbséget a törvény az alkalmi fogyasztó és a masszív függő között? Miért nem kezdünk el egy picit érettebben gondolkodni? Miért vannak Rékuc-félék, akik valami szar betaníott szöveget ugatnak bele a magyar drogpolitika setét egébe? Ezen mindig felhúzom magam. Egy teljesen absztinens ember, aki eleinte tűzzel-vassal, az is meginog a saját idiotizmusában a kérdéssel kapcsolatban, amint szembetalálkozik az első függő rokonával. Teljes lesz benne a zűrzavar, hiszen akit addig szeretett és elismert az egycsapásra szembehelyezkedik az Ő nézeteivel. Ilyenkor nem csak a függőknek szar, hogy enm tud segítséget kapni, hanem annak is, aki felelősnek érzi magát abban, hogy segítsen. De nem tud, mert nem tudja, ezt hogyan is kell megtennie. Persze az emberke megy körzeti, majd addiktológia, leszedálják, valami gyógyszerrel kiváltják a választott szerét (nem sok sikerrel) és ha szerencséje van, akkor csak egyszer küldik rehabra, ahol vagy sikerül tanulni avalamit a függőségéről vagy nem. Amint kikerül az utcára, ugyanott van, mint a mádi honpolgár. A szerencsésebbje pedig bekerül egy olyan közösségbe, ami teljesen önellátó és magának teremti elő a szükséges feltételeket, hogy valamilyen kultúrált formában megtanítsa a rászorulókat, hogyan is kerülhetik el önpusztításukat. De erre nem szeretünk költeni. Mert sok lóvé. Sittrevágni viszont szeretünk, mert akkor ki van vágva a tumor a társadalom testéből. Egy időre. Erre a műtétre négyszer annyit adunk ki. Majd a tumor visszanő és ismét 4x annyiba kerül, hogy kiműtsék. Ha egyszer kellene mondjuk csak 4 milliárdot költeni prevencióra és utókezelésre, akkor már olcsóbb dolog a drogmutatvány és nem is lesz tele a rendőrségi kartonozó tök hétköznapi és rendes emberek aktáival. Erről ennyi a vélemyényem, kérem kapcsolja ki!

guga 2008.03.02. 16:54:29

Aki be van tépve ne kommenteljen bazmeg, mert nem lehet érteni semmit!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.02. 16:55:24

Itten valam hatalmas kavarás van a rántottában.

A drogok (tudatmódosítók) és a doppingszerek (a sportteljesítmény-növelők) nem egészen egy kategória, nem ugyanazért van tiltva a kettő.

A drogokat azért tiltják, mert az, aki szedi, annak jó érzést okoz, és ez fáj a többi embernek, a doppingszert meg azért tiltják, mert a sportszergyártók szponzorálják a veresenyeket, nem pedig a gyógyszergyárak.

Rékuc

A drog azért drága, mert illegális.
Az összes dolog, amit felsoroltál a tiltás következménye, nem pedig az oka.

HZ 2008.03.02. 16:57:25

"HZ! Neked is csak véleményed van, ami nem jelent megoldást a problémára."

A mai drogproblémákra egymagam nem tudok gyors és jó megoldást, de azt tudom, hogy amiről ez a bejegyzés szól, az biztosan nem az. Igen, ez a véleményem.

Joaquin 2008.03.02. 16:58:06

A cikk nagyon szar, (a túl hosszú) mondatrészeken belül is csapongóan fogalmazol, hiányzik a koncepció.

Az a gond, hogy az emberi agy főleg pozitív illetve negatív visszacsatolások által működik. Pl. kipróbálsz valamit és azt gondolod, ez "jó", mert az agyad dopamint termel amit pozitív visszacsatolásként értelmezel. A gond az, hogy a drogok hatásuk alatt (többek között) folyamatos dopamin termelésre ingerlik az agyat, így szinte bármit csinálsz, pozitív visszacsatolás jön létre (drog erősségéhez mérten elsöpri vagy csak elhomályosítja a normál esetben negatív hatást) és ez alapjaival borítja fel az ember gondolkozását, rosszul beépült szokásokat illetve emlékeket hozva létre, amely akár igen erősen beidegződhet. Ez a cigi-alkoholra úgyanúgy ráillik persze. Nem vagyok benne biztos, hogy akár egy felnőtt is képes lenne ellenszegülni saját "programjának". De legalábbis nagyon korlátozott mértékben.
Az egyetlen - ámde erős - érv a drogok legalizációja mellett a szervezett bűnözés ami ezekre épült és enélkül nem biztos, hogy életképes lenne. Ha az a kérdés, hogy az amúgy is drogozó x% fiatal (gyerek?) utcai bűnbandáktól vegye-e a drogot, akkor a legalizáció egyértelműen a járhatóbb út, de ha azt nézzük, hogy ez esetben több fiatal drogozna...nos örülök, hogy az ilyen döntéseket nem nekem kell meghozni.

guga 2008.03.02. 17:00:07

HZ! Én nem tudtam végigolvasni, mert nem vagyok betépve.
De annyit sikerült leszűrnöm, hogy azért cincog, hogy ha akar tépni, akkor Őt ezért ne bántsa senki és ha lehet hozzá is tudjon jutni a közértben.
Meg lehetőleg olcsó is legyen.

A faszom a tudatlan fejébe, legyen híres ember és drogozhat sirámok nélkül.

Rékuc · http://fika.blog.hu 2008.03.02. 17:00:31

Büdösgyökér
Őszintén sajnálom, hogy ennyire felbőszitettelek a hozzászólásommal. Elnézést kérek, ha félreérthetően fogalmaztam. Pontositok: természetesen nem a recreational füvező rétegre értettem, amit irtam az első hozzászólásomban, hanem a keményebb, drágább dorgokat fogyasztó, lezüllött emberekre, akik kocsikat törnek fel, prosticucióra kényszerülne-kényszeritenek másokat, embert rabolnak az utcán stb, hogy a kábitószert meg tudják vásárolni.

Ha ilyen eset nem létezik, akkor még egyszer elnézést kérek, amiért rosszul tájékozódtam. A szeretteimet viszont pont ilyen tekintetben kárositotta meg a drog. És nem sajnálom az adóforintjaimat az ilyen bűnözők elfogására, eltávolitására a társadalomból, amelybe nyilvánvalóan nem valók. Számomra sokkal inkább megéri a sittelésre költeni, mint az engem és szeretteimet ért károkat helyrehozni. De ez természetesen csak az én véleményem amit bátorkodom egy blogon elmondani, senkire nem erőltetem rá.

Papa Doc 2008.03.02. 17:02:34

Nem értek egyet azzal a feltevéssel, hogy egy hipotetikus "intakt személyiség" megóvásának szándéka, a drogfogyasztás bűnösnek tartása vagy egyéb erkölcsfilozófiai állásfoglalással megterhelt indok húzódna meg a drogfogyasztás kriminalizációja mögött.

Egy másik szempontot ajánlok a probléma végiggondolásához: az elmélettelen, filozófiátlan, tompa, de fontos "gyakorlati célszerűség" szempontját. Azért mondom, hogy tompa, mert egyes esetekben vezet tévedésekhez, nem lehet mellette jól elvontan érvelni stb., viszont gyakran olcsó, ezért mellette döntenek.

Tehát az alapgondolat nem az, hogy drogozni rossz, vagy hogy a függőség eltorzít stb. stb., hanem az, hogy a társadalomnak túl költséges az, ha sokan drogoznak benne. A feltételezés szerint ugyanis ha a drogfogyasztás elterjedt, akkor elterjedt a "függőség" is, a vele összefüggő munkaképtelenséggel, vagyon elleni bcs-kkel stb. Az a feltevés, hogy ha korlátozzák a drogfogyasztást, akkor korlátozódik a vele kapcsolatos problémakomplexum nagyságrendje is. Ha a munkaképtelen, lopkodós függők (és ne áltassuk magunkat, sokan ilyenek) gyakoriak a droghasználók körében, akkor az államot nem az érdekli, hogy ez betegség vagy bűn vagy egyik sem, hanem az, hogy hogyan lehet ezt visszaszorítani. A Btk-t ha megnézzük, abban sem arról van szó, hogy ezek itt tilosak, mert bűnök, betegségek, csúnya dolgok stb., hanem arról, hogy társadalomra veszélyes, azaz kárt okozó cselekmények azok, amiket a büntetőjog büntet.

A lőfegyverekre nagyon szigorú korlátozások vonatkoznak. Lehet, hogy ez "filozófiailag" védhetetlen (mármint nem filozófiailag, hanem egy nagyon absztrakt, egyoldalú, rossz filozofálgatás alapján), de nem az a feltevés, hogy aki lőszert tart otthon, az gonosz, hanem az, hogy minél kevesebb a lőfegyver egy országban, annál kisebb a valószínűsége a vele való kárt okozó visszaéléseknek. Ezt lehet vitatni, de ez a vita sem arról fog szólni, hogy mi bűn, mi nem bűn stb. Ha magát az engedély nélküli lőfegyverbirtoklást büntetik, az hiába igazságtalanság egy slampos "filozófia"-szerűség szerint, ha a gyakorlatban jó preventív eszköznek bizonyul.

A sport és a dopping kérdése megint más. Lehet, hogy nem fogadjuk el az esélyegyenlőségre hivatkozást, de a sport az egy olyan gyakorlat, amiben ezt elfogadják, és sajátosan értelmezik. Doppingolni nem szabad a sportban. Lehetne kitalálni valami sport* vagy "kémiai sport" nevű valamit, ami olyan, mint a sport, csak szabad benne doppingolni - csak hát az nem lenne sport, vagy nem a futók versenye, hanem futók és vegyészek csapatversenye lenne stb. Valaki erre azt mondhatná, hogy a mi dopping és mi nem kérdése komolyan felvetődik, de ez sem annyira nehéz kérdés. Szerintem a sportban bőven elég, ha taxatíve közlik, mi dopping és mi nem. Onnantól ez _játékszabály_, amit a sportban be kell tartani és kész. A sport ugyanis olyan, hogy filozófiailag, politikailag stb. bármit mondhatunk róla, az adott sportág pontos definíciója már tartalmaz egy szabálykészletet. A fociban nem azért tilos kézzel megfogni a labdát és átrohanni vele a pályán, mert erkölcsfilozófiailag helytelen, hanem mert a foci nem az a játék. Tehát a "mi a dopping?" kérdésre nem szubsztantív választ kell adni, hogy "dopping az, ami...", hanem a sport tisztasága pusztán azt a konvenciót jelenti, hogy X, Y és Z szer fogyasztása minden sportolónak tilos (mert csak!), és az követ el doppingvétséget, aki ezt a szabályt áthágja. A doppingvétség nem azt jelenti, hogy valaki a doppingság platóni ideájában részesülő anyagot fogyaszt, hanem azt, hogy a sportszövetségek szabályzataiban felsorolt tiltott anyagokat fogyasztja, ezek a szabályzatok pedig azért érvényesek, mert játékszabályok. Az pedig minden sportra igaz, hogy a szabályokat be kell tartani.

Én egyébként a drogfogyasztás részleges, erős ellenőrzés (minőségellenőrzés, engedélykötelens forgalmazás stb.) melletti engedélyezését tartom célszerűnek, tehát nekem is van vitám a jelenlegi felfogással, de nem hiszem, hogy a frontvonalak két erkölcsfilozófiai állásfoglalás között húzódnak, szerintem inkább eltérő vélemények vannak arról, hogy a gyakorlatban mi a legcélszerűbb, értsd: mi fogyasztja a legkevesebb közös társadalmi erőforrást, pl. adót. A napi politikában biztosan elönti a témát a sekélyes moralizálás, de hát a politika már csak ilyen sok ezer év óta.

jozef · http://jammin.freeblog.hu 2008.03.02. 17:03:15

"Csak egy gond van. A drogok több nagyságrenddel veszélyesebbek, mint akár a cigaretta vagy az alkohol."
Nem találkoztál akkor még olyan emberrel, akin nem látszott, hogy alkoholista, mégis amikor nem tudott egyik nap kimenni a konyhába a reggeli konyakjáért, két órával később már az ágyból sem tudott kikelni, úgy remegett mindene. Temiattad és a hozzád hasonlók miatt tart ott az ország drogokhoz való hozzáállása, ahol.


"Teljesen természetes, hogy egy ország vezetése (mindegy, milyen oldali) egészséges állampolgárokat szeretne."
Az ország vezetése azt szeretné, hogy ezek az emberek ne látszódhassanak a statisztikákban, hanem az egyik részüket a büntetésvégrehajtókban, a másik részüket az utcán csövesként tarthassák nyilván. Egyébként pedig attól, hogy például a heroint legalizálják, nehogy azt hidd, hogy mindenki hanyatt-homlok fog rohanni, hogy végre belőhesse magát. Onnantól kezdve, hogy valami legális, már nem is annyira érdekes, viszont már nem állhat útjába semmi a normális tájékoztatásnak és prevenciónak.


"Amig a fogyasztást az én jogaim megsértésével (lopás, csalás, rablás, fosztogatás, emberölés) finanszirozzák, addig igenis van jogom beleszólni, elitélni, felnégyelni."
Ehhez nincs hozzáfűznivalóm, legfeljebb annyi, hogy neked is ugyanannyi esélyed van arra, hogy valamelyik aluljáróban tarhálj tök belőve 5év múlva, mint másnak. Akkor majd remélem ezt felemlegeti neked valaki.


A cikkel kapcsolatban meg annyit, hogy aki ezt írta, az bizonyára egy fellengzős idióta, akinek mindenről megvan a megcáfolhatatlan véleménye, és tökéletesen tud értelmesnek tűnő baromságokat magyarázni hosszú-hosszú órákon át. Az ilyenektől szoktam behányni.

LegottTegel 2008.03.02. 17:05:51

Én nem vagyok betépve, de teljesen egyetértek a poszt írójával.

Akinek egyébként nehézséget okozott az elolvasása, az próbálkozzon meg ezzel:
fu.web.elte.hu/drogeria/cikk/0238fundamentum200101-1.html

Az is, aki szeret gondolkodni.


Addig egy gyors kérdés, amire régóta keresem a választ: a törvényeknek vajon viselkedést, vagy tudatállapotot kell szabályozni?

HZ 2008.03.02. 17:06:28

"De annyit sikerült leszűrnöm, hogy azért cincog, hogy ha akar tépni, akkor Őt ezért ne bántsa senki és ha lehet hozzá is tudjon jutni a közértben."

Engem viszont nagyon zavar, hogy emiatt majd a tüdőrákját a TB-ből fizetik, vagy közlekedési balesetet okoz, vagy gyereket nevel a fű mellett (ha lány, akkor terhesség alatt), stb. Zavar, hogy ezt egy tanár, orvos, politikus is megtehetné akár.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.02. 17:06:31

Rékuc

Hol van törvényi szabályzása a mi társadalmunkban A DROGFOGYASZTÁSNAK?

Miért írsz butaságokat?

Drogokat reklámoznak gyerekekkel, gyerekeknek.

Az valami nagy maszlag, amit Te elképzelsz a droghasználat múltjáról.
Gombát csak a sámán...
Jah, a vizeletét meg mindenki más...
Pálinkáskenyér, máktea a gyerek szájába, hogy ne visítson.

ehh.

Álomvilág...

guga 2008.03.02. 17:07:11

Én a hosszú kommenteket tiltanám be.
És egyébként is.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.03.02. 17:07:53

Rékuc: Pontosan azt mondtam, hogy nem működik az önszabályozás a jelelegi modern társadalomban. Valamit félreérthettél. A 18. században gyógyszertárakban, vagy máshol is talán (annyira nem ástam belem magam a témába, illetve ha valaha mégis, akkor elfelejtettem a pontosabb részleteket) heroint is lehetett kapni legálisan. Sőt a kokainfüggőség megoldásaként ünnepelték, mint gyógyszert, csak aztán rájöttek, hogy a herka sem fenékig tejfel. :)

Guga, ha ezzel rám céloztál, akkor nem én vagyok szétesve, hanem a windóz van beszakítva, illetve az az állat volt, aki kitalálta a richtext formátumot. :P
"Aki be van tépve ne kommenteljen bazmeg, mert nem lehet érteni semmit!"

Mikulás 2008.03.02. 17:08:03

aki bele akar szólni, hogy mit fogyasztok (vörösbort, füvet), az jöjjön ide, és nyalja ki a seggemet! vonatkozik ez az összes tudálékos, moralista, hazug, és persze velejéig ostoba tiltópártira.

Vegha 2008.03.02. 17:09:33

kisbalas: Rékuc valószínűleg a legális drogokra (alkohol, nikotin, koffein) gondolt. Így máris érthető indulatossága, nem !? :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.02. 17:09:59

HZ

Ha a tüdőrákja lesz tőle valakinek, akkor simán jobban jársz, mintha nyugger lenne.

A tüdőrák ugyanis gyorsan áttéteket képez, és fél-másfél év alatt elviszi azt, akinek olyanja van.

Ez az én nem fizetem más baját bakker, egy annyira gennyes dolog.

Én meg nem akarom fizetni a fitneszezők, sielők sportsérüléseit.
Kapják be tövig.
Sőt, nem akarom fizetni azt a pénzt sem, amit a 10 évvel nagyobb várható élettartamuk jelent.

Ez hogy tetszik?

Rékuc · http://fika.blog.hu 2008.03.02. 17:10:09

hát ha te megiszod a vizeletedet, egészségedre. Gusztus dolga. A pálinkás kenyér pedig a mi acsaládunkban nem volt szokás, dehát nem vagyunk egyformák.

Azzal viszont teljesen egyetértek, hogy az alkohol sokkal nagyobb károkat okoz, mint az összes többi drog együttvéve, csak sajnos a kormányoknak nagyon jól jön a jövedéki adó, ami befolyik (csak egyszer kellene utánaszámolni, hogy valóban több a befolyó jövedelem, mint az alkoholkárokra kiadott gyógykezelés, rendőrségi intézkedés? hogy csak a pénz oldalát nézzük a dolognak és akkor még a sokmillió rombadöntött életről nem is beszéltünk). Azonban nem értek egyet azzal, hogy legalizáljuk az egyik rosszat, mert a másik rossz is legális. Ennek semmi értelme nincs.

guga 2008.03.02. 17:14:31

Én a politikusokat tiltanám be, az is kőccséges. Inkább szívjanak, hamarabb megértik egymást.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.02. 17:15:18

Rékuc

Te hoztál föl valam kulturantropológia hülyeséget, azért, hogy azt a sötétséget és tudatlanságot ami fejedben van, azt koherens masszává tudd gyúrni.

Te beszéltél arról, hogy minden kultúrában van törvényi szabályzása a drogfogyasztásnak.

Ez pedig nem így van. A példáid rosszak, te meg egy buta tyúk vagy. :)

Joaquin 2008.03.02. 17:16:07

Az alkohollal és cigivel az a gond, hogy ezek legális használata már nagyon sok emberben beépült mém, amelyek természetükből adódóan nem engedik vele ellentétes mémek (alkohol és cigi tiltása) beépülését. Ezek betiltása jelenleg nem reális cél, tehát ezzel dobálózni ugyan morálisan jogos, de értelmetlen.

LegottTegel 2008.03.02. 17:16:22

Rékuc: az alkoholt megpróbálták betiltani az Egyesült Államokban, meg is lett a következménye.

Nem csak morális, hanem pragmatikai oka is van az engedélyezésnek: a jelenség még mindig így szabályozható leginkább.

A kábítószerek legalizálása melletti egyik legerősebb érv pontosan az, hogy a tiltás többet árt, mint használ.

Tehát a drogprobléma megoldására tett kísérlet válik magává a problémává.

A legalizálás szabályozást jelent. A tiltás nem szabályozás, mert összemossa a rekreációs fogyasztót, a függőt, a problémás fogyasztót, a nagykereskedőt, kiskereskedőt, barátnak beszerzőt, stb.

A tiltás paradox módon tudatállapotot büntet, és nem viselkedést.

guga 2008.03.02. 17:16:36

Most jöttem rá bazmeg, hogy én legalizálnám inkább.
Békepipa mond valamit?

mennyivel barátságosabbak lennének az emberek a közlekedésben?
ha mindenkinek kötelező lenne szívni, nagyon vigyáznának egymásra. Ha a rendőr megállítana, kedvesen bánna veled, beülne melléd és megbeszélnétek egy slukk mellett.

Azt hiszem elköltözöm Jamaicába.

guga 2008.03.02. 17:17:31

Joákhim! Mi a picsa az a mém?

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.03.02. 17:18:00

Papa Doc: A sportal és doppingal kapcsolatos felfogásoddal, megfogalmazásoddal, teljesen egyetértek. Én kihagytam ezt a témát, már így is túl hosszú lett a kommentem, de örülök, hogy azért ezt valaki szépen, világosan megfogalmazta.

Nem tudom már, hogy ki írta, de kíváncsi lennék azért a kultúrálatlan, elviselhetetlen kávéfogyasztásra. Persze lehet gusztustalanul csinálni, de vizet, vagy teát is lehet pancsolva inni kéremszépen. A kávé drog, meg a te is úgy egyébként (illetve pontosabban mindkettő serkentő szer, ami ugyebár a drog mint gyűjtőfogalom alkategóriája), de azért ne mossuk már össze a heroinnal bazzeg!

Tök jó lenne, ha egy páran megtanulnának olvasni és gyakorolnák is ezt a szép "mesterséget" és akkor lehetne érdemben vitatkozni, esetleg konstruktívan hozzáállni az ilyen témákhoz és nem ordenáré faszságokat írkálni. Na, valahol itt kezdődne az a társadalmi átalakulás ami vezethetne is akár valami jobbra. (já nátürlih csúsztatok mint az egyszeri körlingvilágbajnok)

HZ 2008.03.02. 17:18:54

"Ez az én nem fizetem más baját bakker, egy annyira gennyes dolog."

Inkább tartom az én saját bajomnak, hogy az adó meg a TB ilyenre megy el. Teljesen úgy beszélsz, mintha valami szegény ártatlan szerencsétlenek lennének. Ha tudod, hogy amit csinálsz az elpusztít, és mégis tovább csinálod, akkor egy barom vagy. A sportoló nem úgy megy ki a pályára, hogy "Most valszeg el fogom törni a lábam.". Én nem vagyok hajlandó megfizetni más baromságát. Az extrém sportolóknak egyébként nem adnék ingyenes ellátást.

Joaquin 2008.03.02. 17:19:10

Igen, tudom közérthető szavakat kéne használnom de olyan jól lefedi a valóságot...
hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9m
hu.wikipedia.org/wiki/Memetika

Rékuc · http://fika.blog.hu 2008.03.02. 17:21:03

kolbászoszsömle
Én nem személyeskedtem veled, kérlek, te is mellőzd ezt velem szemben.
Mondj egy kultúrát, ahol egyáltalán nincs szabályozva a tudatmódositó szerek használata. Minden bizonnyal akad, de én nem ismerek ilyet. A felvilágositást és a fejemben uralkodó butaság eloszlatását előre is köszönöm.

LegottTegel
Oké, elfogadom, hogy van ráció abban, amit irsz (jézusom, közben a szél mindjárt leszakitja a háztetőt, gyorsan kell irnom mielőtt Kansasban találom magam). De akkor miért nem aktuális egyik országban sem a keménydrogok legalizálása? Erre tényleg kiváncsi vagyok. (és a könnyűdrogok is nagyon kevés országban legálisak).

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.02. 17:21:32

Joaquin

Miért gondolod, hogyha megtiltasz valamit, akkor az nem lesz?

Az iszlám tiltja az alkoholt már vagy 1342 éve, és az arabok stikába még mindig vedelnek.

A XVI-XVIII. század között a Török birodalom volt Európa legnagyobb borimportőrje.

A tiltás a probléma eszkalálását és szőnyeg alá söprését jelenti, nem többet.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.03.02. 17:21:38

guga bazzeg, látom káromkodni azt remekül tudsz, de olvasni tudol-e? Szaladj már egy kört mém ügyileg, mielőtt öntökönrúgás lesz belőle. :P

bela 2008.03.02. 17:23:26

grat az irashoz, bar stilusa miatt valszeg a melyen tisztelt tobbseg nem olvassa vegig, ha megis akkor meg nem erti meg, ergo csak meg egy drogparti hippi leszel.

egyebkent meg definialna valaki nekem a DROG szo jelenteset? csak hogy ugyanarrol beszelunk-e mind? noh meg azert kivancsisagbol is...

smasszer 2008.03.02. 17:24:16

Lopok, csalok, gyilkolok, hogy meglegyen a napi kis szippantani valóm, miért akartok beleszólni, hogyan hülyítem magam. Majd ha megvénülök, a ti költségeteken gyógyítgatnak.

jozef · http://jammin.freeblog.hu 2008.03.02. 17:24:52

"Nem tudom már, hogy ki írta, de kíváncsi lennék azért a kultúrálatlan, elviselhetetlen kávéfogyasztásra. Persze lehet gusztustalanul csinálni, de vizet, vagy teát is lehet pancsolva inni kéremszépen."

Zseniális!Zseniális!:D :D

guga 2008.03.02. 17:25:30

Joákhim! Köszi, ennyivel is kisebb az űr körülöttem.
Vidéki paraszt vagyok, nem tagadom nem vetem meg a szalonnát.
de én ezt 40 éve úgy használom, hogy mímelés.

Joaquin 2008.03.02. 17:26:26

Hol írtam olyat, hogyha valamit megtiltunk, az eltűnik? Azt írtam, hogy ha legális lenne, több ember használná. Szerintem max az, hogy mennyivel, az lehet vita tárgya és hogy ez megéri-e a bűnbandák támogatását. Ez szerintem az iszlám és az alkohol kapcsolatára is igaz.
Rékuc: ezek mind megoldási modellek. Egyszerűen átvesszük a másiktól ha nem ütközik a meglévő "elvekkel". 1millió légy nem tévedhet, ügye? Ez önmagában nem érv.

shenk · http://shenk.blogol.hu 2008.03.02. 17:31:59

Nem olvastam végig sem az írást, mert hosszú, és értelmetlen, sem a kommenteket, de aki így gondolja, az majd akkor se sírjon, amikor annyira tönkremegy az élete (és a családjáé), hogy legszívesebben öngyilkos lenne, és akkor orvoshoz se menjen el, hogy segítsen rajta. Meg lehet kérdezni valakit, akinek van köze az orvostudományhoz (nekem nincs, de ismerek nem egyet), hogy az egyes drogfajták (még a marihuána is) milyen elváltozásokat okoznak az ember szervezetében.
Én igazából az ilyen embereket szívesen magukra hagynám, abból talán tanulnának. Dögöljön meg az, aki saját magát mérgezi. Ebből a szempontból tényleg magánügy. De aki ezt bcs.-ekkel köti össze, az rohadjon börtönben.

jozef · http://jammin.freeblog.hu 2008.03.02. 17:33:29

Itt van két cikkrészlet azokról, akik nem mocskolódnak a drogosokkal kapcsolatban, hanem segítenek rajtuk:

"Zürichben 1992-ben, Frankfurtban 1994-ben, Liverpoolban pedig 1997-ben döntött úgy a szociális és egészségügyi vezetés, hogy úgynevezett belövőszobákat állít fel, ahol a drogosok orvosi felügyelet mellett injekciózhatják magukat, ezzel minimálisra csökkentve a túladagolás és az intravénás használatból adódó más veszélyek - például a trombózis - kockázatát. A frankfurti tapasztalatokat vaskos tanulmányban összegző Uwe Kemmesies szerint a városlakók által sokáig kétséges kimenetelűnek tartott kísérlet látványos eredményt hozott: eltűntek a drogosok a parkokból és a főpályaudvar környéki utcákról, ugyanakkor a droghalálok száma a korábban regisztrált, évi több tucatról néhány esetre csökkent. "A három frankfurti belövőszobában a havonta átlag tízezer belövésből eddig mindössze 24 volt túladagolás, de egyik sem halálos" - summázza a tapasztalatokat Kemmesies."

"Az ártalomcsökkentő drogpolitika másik vetülete a különbségtétel az illegális és a nemzetközi kábítószer-egyezmények alapján hivatalból üldözendő drogok, valamint a szerhasználati módozatok között. A Frankfurti Határozat alapján például a hétvégi, úgynevezett rekreációs drogozást, illetve a diszkódrogként számon tartott, szájon át bejuttatott ecstasy és más amfetamin-, metamfetamin-származékok használatát jóval kevésbé tekintik veszélyesnek, mint az intravénás módozatokat. Ugyanakkor az előzőek veszélyeire ugyanúgy felhívják a potenciális fogyasztók figyelmét szórakozóhelyeken osztogatott brosúrákban, illetve a szociális munkások és kortárs segítők által tartott ingyenes konzultációkon. Ausztráliában, Németországban vagy Hollandiában már olyan kézi drogteszteket is bevetnek, amelyekkel a "fogyasztó" megvizsgálhatja - vagy a szórakozóhelyre, partira "kitelepült" hivatásos segítőkkel megvizsgáltathatja -, nem tartalmaz-e az általa használni akart ecstasy-tablettája a kívánt hatóanyagon kívül olyan összetevőt is, aminek a fogyasztása további veszélyekkel járhat. "Ezek a többnyire Biztonságos Tánc vagy Partiszerviz névre hallgató programok a világon mindenütt a hatóságok hallgatólagos beleegyezésével működnek: van, ahol hivatalosan, városi vagy állami pénzekből, másutt, például az Egyesült Államokban csupán civil szervezetek finanszírozásával - mondja Szemelyácz János, a pécsi drogambulancia vezetője, aki maga is részt vesz egy hasonló, Bulisegély nevű magyar kezdeményezésben. Akadnak rendőri vezetők, akik a nyilvánosság előtt is kiállnak az ártalomcsökkentés mellett. A frankfurti televízióban például időről időre megjelenik egy-egy rendőri vezető, s felhívja az intravénás droghasználók figyelmét a városban működő három belövőszobára, közhírré téve azok címét és nyitvatartási idejét is."

fu.web.elte.hu/drogeria/cikk/0009hvg20010324.html

guga 2008.03.02. 17:35:15

shenk! Sokan nem gondolnák, hogy esetleg a saját gyerekük drogozik, meg az okát sem.
Nem tudom van é gyereked?
Ha van, ha lesz és esetleg belecsap a lecsóba, magára hagynád?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.02. 17:35:44

HZ

A füvező, meg a bagózó sem úgy van vele, hogy kisfaszom, ezt elszívom, és jól megdöglök tőle.
Az csak statisztika.
Ahogy az is statisztika, hogy a sportolók szarrá törik magukat, elkoptatják az izületeiket, meg eltépik az izmaikat.
Az extrém sportolók (mint pl a hőlégballon) sérüléseit nem támogatja a TB, ellenben a sielését igen. Meg a teniszét, squash-sét is.
Peig hőlégballonozás közben ritkábban történik baleset (arányaiban, és darabra is) mint síelés közben.
A dohányzó meg az alkoholizáló ezen felül fizeti a jövedéki adót is, amiből legalábbis kéne, hogy fussa, ha már arra senki nem hajlandó, hogy jóváírja a nyugdíjat, meg az átlag nemdohányzó bekerülési vérhigitóját, vízhajtóját, szívritmusszabályozóját, egyéb gerontológiai költségét.

Szóval az a kuvanagy igazság, hogy az egészséges ember többe kerül élete végéig, mint az önpusztító.
Csak ezt szeretik nem mondani.
Hogy lehessen nagy pofával ÉN NEM FIZETEM MÁS BETEGSÉGÉT-ezni.

Rékuc.

Személysekedve gúnyolódtál, most viszont hazdsz és fütyülsz.

LegottTegel 2008.03.02. 17:38:08

Rékus: a keménydrogok legalizálása politikai és nem racionális okokból nem aktuális. Nem akarok összeesküvés-elméletekbe bocsátkozni, azokat túlzásnak tartom, de az biztos, hogy az Egyesült Államok nagy nyomást gyakorol az ENSZ drogpolitikájára.

Mindenesetre sok országban felismerték azt, hogy például az intravénás heroinfogyasztók esetében a heroin belövőszobák biztosítása mennyivel hatékonyabb megoldás a puszta tiltásnál, mert

1. a heroinfogyasztó így van a legnagyobb biztonságban, mindig van jelen orvos, aki tud és akar is segíteni, ha baj van
2. tudják ellenőrizni a heroin tisztaságát (a legtöbb esetben ez a túladagolás oka)
3. a fogyasztónak nem kell bűncselekményeket elkövetnie a szer beszerzéséért (így nem marginalizálódik, és a gyógyulás esetén is sokkal könnyebb a rehabilitációja)
4. nincs kitéve a közös tűhasználattal járó egyéb fertőzéseknek.

Ha szeretnél betekintést nyerni egy ilyen heroin belövőszoba életébe, javaslom, olvass utána:
www.drogriporter.hu/hu/node/276

Ajánlott részlet:
"Jelenleg Frankfurtban 5 belövőszoba működik. A Frankfurti Legfelsőbb Bíróság 1994-ben megállapította, hogy az ilyen létesítmények szakszerű működtetése nem ütközik sem a német, sem pedig a nemzetközi egyezményekben deklarált jogszabályokkal (Stoever, 2002a). A belövőszobákban intravénás droghasználók stresszmentes környezetben, megfelelő higiénés körülmények között, állandó felügyelet mellett készíthetik elő és injektálhatják a kábítószerüket. Steril tűt és fecskendőt, desztillált vizet, tiszta kanalat, aszkorbinsavat és gyertyát kapnak. A résztvevőknek 18 év fölötti, aktív droghasználónak kell lennie, nem lehetnek fenntartó metadon-kezelés alatt állók, és be kell tartaniuk a szabályokat, úgymint, tilos a kereskedés, az eszközök megosztása vagy az agresszív viselkedés. A fogyasztó szobákban, az intézmény frekventáltságától függően 150-450 látogatást tartanak számon naponta. A kezelőszemélyzet ki van képezve elsősegély nyújtására vészhelyzet esetére. Körülbelül minden 500.-ik esetre esik vészhelyzet, ezeknek felét a személyzet mentő kihívása nélkül képes kezelni. A belövőszobákban felügyelt fogyasztásból máig nem történt fatális kimenetelű túladagolás (Stoever, 2002a). Az intravénás használatból eredő veszélyek redukálása mellett a helységek kapcsolatépítésre adnak lehetőséget az amúgy nehezen elérhető rétegekkel, fejlesztik a használók egészség-tudatosságát biztonságos használati üzeneteket juttatva el hozzájuk. A kommunikáció kétoldalú, a kezelőszemélyzet mélyebb belátást nyer a használó célcsoport életvitelébe, droghasználati szokásaikba és szükségleteikbe. A szolgáltatást a rendőrség is támogatja, hiszen a fent felsorolt előnyök mellett érdekükben áll a nyílt színi használat csökkentése. Az attól való félelem, hogy a belövőszobákban kereskedelem fog folyni, az előttük nyíló utcák pedig gyülekezőhellyé válnak, nem igazolódott be. A városban újabban egy helyen crack-használók szobájával kísérleteznek."


Ha pedig szeretnél kicsit több ismeretet arról, hogy milyen szociokulturális tényezők azok, amik segíthetnek kialakítani a kontrollt egy adott szer használatával kapcsolatban, javaslom:
www.nyitottkonyv.hu/fuggosegeskontr.htm

Papa Doc 2008.03.02. 17:44:50

Még annyit szeretnék hozzáfűzni a témához (meg a fentebbi hosszabb kommentemhez), hogy 1900 körül depresszió ellen simán felírták a kokaint, nyugtatónak a morfiumot, szorongásra az alkoholt stb. Aligha valószínű, hogy később azért kriminalizálták ezek egy részének használatát, mert szigorodtak a közerkölcsök. Valószínűbb, hogy időközben megjelent társadalmi problémákra reagáltak így. Nem spekulatív, hanem tapasztalati eredetű döntés született. A XX. század elején több állam is kísérletezett szesztilalommal, és nem ideológiai vagy erkölcsi alapon, hanem mert a tömeges alkoholizmus olyan súlyos problémává vált. A híres svéd plakáton sem ideológiai-filozófiai nyilatkozatot látunk, hanem egy kézzelfogható problémára utalnak. (upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Avlöningsafton_-_Rösta_ja!_1922.jpg)

guga 2008.03.02. 17:45:27

LegottTegel! A németek mit értenek a drogfogyasztáshoz?

egyébként jogos, csak itt olyan sok hülye és balfasz politikus van, hogy képtelenek egészséges kompromisszumra.
Ha belövő központot kéne építeni, akkor abból traktoros lázadás lenne.

Kannás bor meg kolbász kell a magyarnak.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.03.02. 17:46:31

"A Frankfurti Legfelsőbb Bíróság 1994-ben megállapította, hogy az ilyen létesítmények szakszerű működtetése nem ütközik sem a német, sem pedig a nemzetközi egyezményekben deklarált jogszabályokkal"

De ütközik, a New York-i egyezménybe, csak ők valószínűleg nem ratifikálták, esetleg óvatosan megkerülik. Magyarország viszont aláírta és mivel beszari, USA-nak benyalós politikusaink vannak nem is kísérlik meg áthágni. Nem is lesz ez szerintem másként a közeljövőben sem. Magyarán itthon ilyen droglegalizációs témákról max elméletben lehet vitatkozni, eredmény egy jó darabig nem lesz, mert nem lehet.

shenk · http://shenk.blogol.hu 2008.03.02. 17:46:51

Nincs gyerekem, még fiatal vagyok, de ha lesz, akkor egészen biztosan tudni fogom, hogy drogozik-e vagy sem. Nem a család általi egyedülhagyásról beszéltem, hanem társadalom általiról. Természetesen ezt nem tartom jó megoldásnak, csak reflektálás volt a postra. Vagyis annak első harmadára, mert tovább nem bírtam. Ha neki ez kell, akkor gondolkodjon el a nagy szabadság következményein is.
Egyébként van sok füvező ismerősöm, akik hát, hogy is mondjam, elég kulturáltan csinálják ezt, szóval nem árulják, meg semmi, csak felhasználók, de ennek ellenére én személy szerint teljes mértékben elítélem.
És elnézést, de több válaszra nem lesz lehetőségem, mert nem leszek netközelben. Talán holnp, ha eszembe jut.
üdv.

LegottTegel 2008.03.02. 17:48:16

guga: igen, ha Gyurcsány és Kóka lenne olyan bátor, hogy meglépje legalább a dekriminalizálás, vagy minimum a szabálysértéssé nyilvánítás lépését, már az is nagy ugrás volna. Ennél népszerűtlenebbek úgysem lehetnek, és akkor legalább egy kalap alatt begyűjthetnék az összes hőbörgést jobboldalról (nemzethalál! drogosok!), a nyugdíjasok is levezethetnék a dühüket, aztán szépen megfeledkeznének a dologról.

De Gyurcsány és Kóka beszari ezt meglépni. A Fidesztől tudjuk, mit várhatunk. Gyakorlatilag nincs hatékony politikai érdekképviselet.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.03.02. 17:48:54

guga: Mint ahogy egyel lentebb írtam, nem lehetséges. Jelenleg Mo. olyan szinten függ az USA-ától, hogy nem fogja felrúgni a NY.-ki egyézményben foglaltakat egy épeszű politikus sem.

anonim 2008.03.02. 17:55:31

HZ: kb.10 éve szívok rendszeresen. Ezalatt elvégeztem egy középiskolát, egy főiskolát, és immáron 3. éve dolgozom főállású informatikusként. Nincsenek tartozásaim, fizetem a TB-t, nem járok fölöslegesen orvoshoz, saját magam csengetem ki az albi/telefon stb költségeket. Nincs apuci/anyuci support.. szal pls ne drogosozz le ha megkérhetlek.. Köszöntem.

HZ 2008.03.02. 18:15:16

Dehát drogos vagy :)

huh · http://huh.hu 2008.03.02. 18:31:17

Kedves blogger!

Te nem vagy normalis, mar bocs, hogy ezt mondom, de mielott ilyen komoly temaban irnal hulyesegeket, kicsit gondolkodj.

"Senkinek nincs joga ahhoz, hogy meghatározza, mások milyen anyagokat használhatnak, fogyaszthatnak illetve tarthatnak üdvözítőnek a saját életük alakításában. Továbbá senkinek nincs joga elítélni másokat csupán azért, mert termesztenek, előállítanak és terjesztenek drogokat, melyekre igény és kereslet van. Nincs joga elítélni őket azért mert bizonyos anyagokhoz nem az őáltala megszokott és meghatározni kívánt viselkedési formák szerint viszonyul."

Mi a ***ert ne lenne joga? Nem az onrendelkezesrol szol a dolog, hanem arrol, hogy tarsadalomra veszelyes es karos, mivel ugye nem egymastol elzarva erunk, a tetteink hatassal vannak masokra is. Drognal tobbfele modon: pl. egy drogos epp a te penzed lopja el, hogy cuccot vegyen belole, vagy epp teged nyir ki, mert egy sarkanyt hallucinal a helyedre, vagy csak egyszeruen bekesen teljesen szetszivja az agyat es 50 evesen, hajlektalankent az altalunk befizetett adobol folyositott segelybol vegetal majd es kozben osszeszarja az utcat. Persze vannak kivetelek, akik tudnak merteket tartani, mint ahogy egy pohar sortol sem leszel alkoholista, de a kivetel meg attol kivetel, hogy intelligensebb, mint a tobbiek es be kellene latnia, hogy nem konkretan ellene iranyul az egesz es nem hisztizni.

jozef · http://jammin.freeblog.hu 2008.03.02. 18:43:08

Kedves huh!

Nem értem, hogy te és a társaid miért keveritek bele folyton a spanglizást ebbe a témába. Hogyan jön neked az, hogy "egyszeruen bekesen teljesen szetszivja az agyat es 50 evesen, hajlektalankent az altalunk befizetett adobol folyositott segelybol vegetal majd es kozben osszeszarja az utcat"?! Gondolkozol te egyáltalán?

És fejtsd már ki légyszíves bővebben, hogy miért nem ellenem irányul az, hogy nem szívhatok nyugodtan a például a margitszigeten, mert attól kell félnem, hogy egy túlbuzgó rendőr miatt rövid időn belül a kapitányságon találom magam? Nem hisztizünk, csak arról van szó, hogy tálcán kinálja magát a - nem tökéletes, de hatásosabb - megoldás, csak az olyan csökött agyú emberek miatt, mint te, nem lehet élni vele. Erről van szó.

jozef · http://jammin.freeblog.hu 2008.03.02. 18:47:55

Hozzáteszem, kurvára zavar, hogy - egyébként értékes, intelligens - emberek nem kaphatnak megfelelő segítséget, miután belecsúsztak a szarba (amibe éppúgy te is vagy én is belecsúszhatunk, mert az élet már csak ilyen), hanem csak az ilyen paraszt demagógiát zúdítják rájuk mindenhonnan, tovább taszigálva őket ezzel a nyomorukba.

Rékuc · http://fika.blog.hu 2008.03.02. 18:50:53

na szerencséses elment az áram :D
LegottTegel
köszönöm az infot, valóban új volt és meglapő, azonban úgy gondolom, hogy a belövőszobák intézménye nagyon cinikus hozzállásról árulkodik és kevéssel több a tönetkezelésnél, mint a fogyasztók sittrevágása. De mindenképpen dicséretes, hogy legalább valaki megpróbálja új szemszögből megközeliteni a problémát.

Zárógondolatként pedig csak annyit, hogy ha kialakul egy modell valahol, ahol legalizálják a nehézdrogokat és valóban csökken a fogyasztás és a hozzá kapcsolódó bűnözés, hát hajrá, vezessék be itt is. Csak ilyen modell jelenleg nem létezik, azt pedig kétlem, hogy a saját bölcs honatyáink képesek lennének arra, hogy kidolgozzák az elsőt.

Ui. Kolbászoszsömle: úgy látom elfogytak az érveid, ezért személyeskedsz tovább. Csak rajta, ez téged minősit. Ha mégis vannak még érveid, szivesen elolvasom őket. Hol hazudtam? Idézd, kérlek. Fütyülni pedig nem tudok :)

Robzon 2008.03.02. 19:21:29

Rekuc, a "nehez drogok", evtizedeken keresztül legälisan hozzäferhetöek voltak, es nem okoztak problemäkat. A bayer egyik huzotermeke volt a heroin, többek között gyerekeknek valo köhögescsillapitokba is tettek, morfinistäkat szoktattak ät rä, mert ugy hittek kevesbe addiktiv. A kokainnal is probältak kezelni szämos betegseget, amugy a mai napig hasznäljäk a gyogyäszatban. Az amfetamin-szärmazekoknak több korszakuk is volt, pl a 40 es evekben nemetorszägban szämos javallata volt, vagy vehetjük a 60-as 70-es evek amerikai fogyasztoszereit. Szoval legälisan, recept nelkül mär voltak forgalomban evtizedeken keresztül europäban "kemenydrogok" es nem volt szämottevö tärsadalmi rombolohatäsuk, illetve ami volt az az alkoholhoz kepest teljesen elhanyagolhato.

Rékuc · http://fika.blog.hu 2008.03.02. 19:28:01

Robzon
De most nem a gyógyszeripari termékekről van szó - ha jól értelmezem -, hanem az élvezetből használt keménydrogokról. A gyógyászatban, ésszel használt kábszerekkel nincs semmi baj. Nekem is van vesegörcs elleni fájdalomcsillapitó cseppem, amelynek az egyik (de nem egyetlen) hatóanyaga morfium alapú. Ha jól emlékszem, az USA-ban pár évtizeddel ezelőtt nagyon erősen lobbiztak a cannabis bevezetéséért a rákbetegeknél, mert nagyon jótékony hatása volt az embertelen kinokra, amelyeket a daganatos betegek elszenvednek. Hogy ennek mi lett a vége, nem tudom. De az egészségügyben jó esetben orvosok, gyógyszerészek és egyéb szakemberek vigyáznak arra, hogy helyesen állitsák be az adagot és változtassanak, ha fennáll a függőség veszélye.

Robzon 2008.03.02. 19:31:29

Szerintem, nem az anyagok tiltäsa a järhato ut, hanem ha az egyen räkenyszerül a felelötlen magatartäsäert a következmenyek vällaläsära. Es szerintem teljesen mindegy, hogy az illetö drogozik, vagy dagadtra zabälja magät, vagy dohänyzik lenyeg az, hogy ezt ne a köz roväsära tegye.

kolbäszoszsömle, a gondolatmeneted ott säntit, hogy aki toväbb el, az toväbb konzumäl is, tehät hasznosabb tagja a tärsadalomnak, mint aki egy relativ drägän kezelhetö betegsegben (tüdörk) relativ fiatalon megdöglik. Azonkivül az öregek fontos tärsadalmi szerepet töltenek be, peldäul segitenek a gyerekeiknek az unokäk felneveleseben. Egy nagyi aranyat er, tudja mindenki akinek gyereke van, es dolgozik.

Büdösgyökér 2008.03.02. 19:33:48

Rékuc!

Ezúton kérek bocsánatot tőled, amiért olyasmit feltételeztem a hozzászólásod alapján, ami nem fedi a valóságot!

Akkor sem tartom szerencsés dolognak a zéró toleranciát, mert attól senkit sem véd meg, hogy függővé váljon, de ha azzá válik, akkor nem is segíti abban, hogy megértse, feldolozza és elhagyja. Ha külön kezelnénk az egyes drogfajtákat, akkor talán külön tudnánk kezelni a drogok adta sajátosságokból felmerülő problémákat. Jóval kevesebb heroinista rohangál az utcákon, mint mondjuk kokainista vagy alkalmi cannabis-fogyasztó.
A törvény jelenleg csak a két réteget (használó/nem használó) próbálja meg elválasztani egymástól, szánalmas hatásfokkal. Magamtól azonban a rendszer nem véd meg. Pedig ez lenne a fő feladata.
Mivel nem működik, nem tartom jó szabályozásnak.
A börtön nem tart távol a saját függőségemtől és nem is tartja vissza azt, aki belecsöppen. Az alkalmi fogyasztó pedig alkalmi fogyasztó. Aki alkalmanként alkoholt fogyaszt, nem alkoholista. Ugyanúgy nem függő az sem, aki alkalmanként füvet szív. Az pedig mindenkinek világos, hogy nem az első füves cigi vezet a heroinhoz.
Akkor kérdezem én: kinek is jó a jelenlegi szabályozás?
1., kurvadrága
2., nem segíti azokat, akiknek nem büntetésre lenne szükségük, hanem normális ellátásra
3., nem tartja távol a kíváncsiakat
4., nem tesz különbséget szerek között
5., nem ad pontos adatokat arra nézve, hogy mekkora társadalmi réteget érint ez a kérdés
6., nem segíti igazából a társadalom tájékoztatását

A legalizációt én sem tartom jó dolognak, de hogy nem büntetném szerhasználót, az is biztos.
Az elterelés pedig úgy szánalmas és vicces, ahogy van.

Robzon 2008.03.02. 19:36:34

Rekuc, a kijelentes lenyege az volt, hogy a multszäzad elejetöl reszben 60-as evekig, gyogyszertärban hozzäferhetöek voltak azok az anyagok amiket ma kemenydrogoknak nevezünk. Bärki bemehetet es vehetett. Es nem omlott össze a tärsadalom. Te azt ällitottad, hogy nem volt meg "nehezdrogokat" engedelyezö modell. De volt, räadäsul itt europäban, es annyira nem viselt meg minket, hogy eszre sem vettük. :)

LegottTegel 2008.03.02. 19:41:02

A jelenlegi szabályozás a kábítószer-kereskedőknek jó. Ezért paradox módon mindazok, akik jóhiszeműen vagy tájékozatlanságból, elfogultságból, vagy egyéb okokból a minél nagyobb szigor mellett érvelnek, tulajdonképpen a drogkereskedőket támogatják.

A drogmaffiának pontosan az az érdeke, hogy a jelenlegi helyzet fennmaradjon. A kockázat alacsony (Magyarországon hány nagyhalat fognak el évente? Milyen hatásfoka van egy diszkórazziának? Az eljárások 80%-a alapból fogyasztók ellen irányul...), a haszon hatalmas.

Pontosan a drogmaffiának az érdeke, hogy továbbra is adózatlanul, állami minőségellenőrzés és felügyelet nélkül, a saját maguk szabta árakon szolgálják ki azt a kínálatot, ami tetszik-nem tetszik, mindig is lesz, sajnos.

A legalizáció, mint szabályozás pontosan az ő érdekükkel ellentétes.

És innen már csak egy lépés elképzelni, hogy ha megfelelő pénzzel és kapcsolati rendszerrel rendelkeznek, akkor mennyivel hatékonyabban tudnak lobbizni a tiltás mellett, mint azok a szerencsétlen mezei felhasználók, akik mögött nem áll ilyen pénz és hatalom.

Ráadásul még a társadalom moralizáló része is mögöttük áll.

Rékuc · http://fika.blog.hu 2008.03.02. 19:49:10

Büdösgyökér
A fogyasztást azért kell büntetni, mert szorosan kapcsolódik, táplálja a kereskedelmet. Ha az igény kisebb, a kereskedelem is csökkenni fog. Remélem nem nagy csúszatás a párhuzam, ami eszembe jutott. Svédországban rendkivül nagy gondot jelentett az igen kiterjedt prostitució. (Meg kell jegyezni, az ottani kurvák főként a drogfüggőségüket finanszirozták a prostitucióval.)
Aztán egy szép napon a svéd honatyák eldöntötték, hogy büntethető és illegális lesz a prostitució igénybevétele is. Akár börtönbüntetést is kaphatott az, akit rajtakaptak a szexvásárláson. A törvényt sokan kinevették, majd miután egy sor ügyfelet in flagranti kaptak el szamfüles, kamerával felszerelt autóval járőröző rendőrök, az emberek beálltak a sorba és mára drámaian csökkent a prostitució (utcai és bordélyházi egyaránt), és ezzel együtt a drogfogyasztást is visszafogták egyes rétegek körében. Szóval a tiltásnak igenis van elrettentő ereje, akkor is, ha a fogyasztást kriminalizáljuk.

Persze ehhez hozzátartozik, hogy egy kilépni kivánó prostituáltat Svédországban rengeteg társadalmi szervezet segit, hogy visszataláljon a társadalomba, és erre senki nem sajnálja az adóját, mert a közjót szolgálja.

LegottTegel 2008.03.02. 19:58:17

"Szóval a tiltásnak igenis van elrettentő ereje, akkor is, ha a fogyasztást kriminalizáljuk."

Ha ez így lenne, akkor a drogfogyasztás mértékének arányban kellene állnia a drogpolitika szigorával. Ez tényszerűen cáfolható. A tiltás nincs hatással a fogysztásra.

Az elrettentés más kérdést is felvet.

Idéznék:
"A paternalista elvvel igazolt büntetőjogi szankciónak az ad értelmet, hogy egyesek megbüntetése révén elrettent másokat bizonyos magatartásoktól. Ez azonban már nemcsak azt a kérdést veti fel, hogy arányban áll-e az egyik ember szabadságának korlátozása azzal az előnnyel, amit ezáltal mások élveznek, hanem azt is, hogy ilyenkor nem pusztán eszköznek tekintünk-e egyeseket ahhoz, hogy mások érdekét szolgáljuk."
fu.web.elte.hu/drogeria/cikk/0238fundamentum200101-1.html

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.03.02. 22:18:52

Néha azt hiszem, hogy láthatatlan amit írok. Vagy csupán azok nem szeretik elolvasni, esetleg értelmezni akik a legalizálásért harcolnak? Csak néhány bejegyzéssel följebb tessenek fáradni azért az információért, ami elmondja, hogy miért NINCS esély a legalizálásra. Maximum teoretikus viták folyhatnak a témában még egy jó ideig.

Próbáltam linket vadászni egyébként erről a bizonyos 1949-es ENSZ egyezményről, de az ENSZ honlap kibogozhatatlanul sok információt tartalmaz, wikiéknél pedig semmi. A magyar wiki még Eliot Aronson-t sem ismeri, az englis verzió pedig ENSZ ügyben szintén iszonyat adathalmaz csupán. Azonban egyéb blogokon, posztokon szólnak róla, szóval a harcos legalize pártiak legalább ismerjék már meg, mielőtt agyvérzést kapnának a felesleges erölködéstől.

LegottTegel 2008.03.03. 07:59:42

Skulo: esetleg nézz utána jobban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.03.03. 16:01:54

Skulo
persze hogy nincs tájékozódás, az emberek zsigerből érvelnek, bevallom, én is (+ némi személyes tapasztalat).

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.03.03. 19:57:19

LegottTegel: Ha találtál linket ami az eredeti eseményhez, vagy esetleg az egyezmény szövegéhez vezet, ne habozz megosztani velünk kérlek.

LegottTegel 2008.03.03. 20:19:30

Hadd ne én végezzem el helyetted a munkát.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.03.03. 22:19:39

Komoly tévedésben vagy, ha azt hiszed, hogy helyettem teszed. Az egyezmény létezik és nem az én szabaságom útjában áll, szóval én csak segíteni akartam a linkel a hős legalíz kannabiszharcosoknak megmutatni a bevehetetlen várat.

corpusz hiszti · automatice.blog.hu 2009.04.09. 22:17:57

www.hirszerzo.hu/cikk.tiz_milliard_font_bevetel_ujraindulhat_a_vita_a_drogok_legalizalasarol_nagy-britanniaban.103971.html --- nocsak, nocsak, bár néha tényleg van olyan, hogy próbáljuk figyelembe venni a valóságot is, hogy nem elméletekkel kipárnázott gumiszoba a világ, hanem néha kemény is brutális is - index.hu/video/2009/04/09/szipu_3/ - van itt bármi teendő, elméleti, törvényhozói szinten, a vállvonáson kívül?

fruschka · http://kaleid.blog.hu/ 2009.04.10. 14:12:14

ez a guga nem semmi :))))...

-----------

amúgy nekem az a véleményem, már amennyire én nemdrogosként és csakegyhülyekisfruskaként meg tudom itélni, hogy a drogot fogyasztókat/fogyasztani akarókat marhára nem érdekli, hogy odafenn a parlamenti magasságokban hogyan vélekednek a dologról, hozzájuk az úgyse jut el, a legtöbb ember egyébként is hisz a saját sérthetetlenségében... szóval nem hiszem, hogy bárkit is az riasztana el, hogy a törvény esetleg tiltja a dolgot, szerintem ilyesminek amúgy is nehezebb utánajárni, mint az egyéb "bűncselekményeknek".

és valójában épp emiatt nem gondolnám, hogy az állam szerepe olyan jelentőségteljes lenne ebben a kérdésben; a család és a közelállók szerepe ezerszer fontosabb... egyszerűen nem szabad olyan körülményeket teremteni egy gyerek számára, hogy megforduljon a fejében a dolog, a felnőttek pedig saját életükért felelősek. meg talán lehet ennek egy olyan aspektusa is, hogy a tiltott dolgok sokakat inkább vonzanak, mintsem taszitanak.

szóval én nem hiszek abban, hogy az állam a törvényi korlátozással hathatós eredményre jutna a drogok ellen.

süti beállítások módosítása